Krassen op je ziel
compassionate inquiry
de coaching methode van Gabor Maté
voor een liefdevolle relatie met jezelf
Ben je ook fan van de YouTube video's en boeken van Gabor Maté?
Word je geraakt door zijn uitspraken en zijn inzichten?
Gabor heeft niet alleen boeken geschreven en lezingen gegeven. Hij heeft ook een methode ontwikkeld die je helpt de moed, de kracht en de zelfliefde te vinden om de patronen los te laten die je belemmeren. Dat kan gaan om vastzittende overtuigingen, gedrag of gevoelens waar je mee vergroeid lijkt te zijn. Schaamte of onzekerheid bijvoorbeeld kan je transformeren.
De aanpak is compassie. Je gaat compassie voelen voor die jonge versie van jou die het patroon destijds in het leven riep. Je gaat ervaren dat je het zelfbeeld waar je nu last van hebt al op jonge leeftijd ontwikkelde. Je schiet niet in zelfmedelijden, maar je geeft liefde aan de gewonde delen van jezelf. je ziet Je gaat die delen accepteren en alsnog geven wat de jongere jij nodig had/ heeft. Je geeft de liefdevolle aandacht die je gemist hebt in de tijd dat je gewoonten zich ontwikkelden. All you need is love.
De gewoonten die je wil veranderen, willen niet botweg worden afgedankt. Ze verlangen naar jouw waardering en dankbaarheid. Dat verdienen ze ook! Ze begonnen ooit heel positief en nuttig. Vaak hielpen ze je te beschermen tegen pijn of afwijzing. Daar kan je ze erkentelijk voor zijn.
-
Je haalde bijvoorbeeld troost uit eten of drinken.
-
Je ontdekte misschien dat vechten en een grote mond hebben, hielp om te krijgen wat je nodig had.
-
Je creëerde veiligheid door je terug te trekken of klein en onzichtbaar te maken.
-
Je leidde je aandacht af van je gevoelens en emoties omdat je er geen raad mee wist.
-
Je ging uitstellen tot iets perfect was of je je helemaal zeker voelde.
Het kan ook een 'denk'gewoonte zijn - de gedachte "ik ben niet goed genoeg" voorkomt bijv dat je risico's neemt. Dat is ook een vorm van bescherming.
Het kan een 'voel'gewoonte zijn - een chronisch gevoel dat altijd bij je is. Vaak wil het je iets vertellen. Enz
Liefdevolle aandacht brengt transformatie tot stand. Je komt in je kracht en bij je oorspronkelijke heelheid. Verandering ontstaat dan van binnenuit.
(online) coaching en training
Ben je nieuwsgierig naar wat deze methodiek voor jou kan betekenen?
Je kan bij mij terecht. Live of via zoom.
Ik ben Jantine Gerbscheid. Ik begeleid jou om
met een open nieuwgierige blik zonder oordeel te onderzoeken wat je belemmert of waar je mee worstelt. Ik zorg voor een veilige bedding. Ik help je de innerlijke vrijheid vinden waar je naar verlangt. Ik help je tot bloei te komen en in je kracht te staan.
Ik combineer de methodiek compassionate inquiry met de psychologie van de 'zelven' (voice dialogue/ IFS). Die gaat er vanuit dat in je dagelijks leven verschillende delen/ zelven aan het stuur hebt staan. Soms werken die delen met elkaar samen. Vaak ook werken ze elkaar tegen. Door met die delen in gesprek te gaan of ze aandacht te geven, groeit innerlijk teamwork.
Jantine Gerbscheid
Citaten
Gabor Maté
"Knowing oneself comes from attending with compassionate curiosity to what is happening within."
"Pay attention to tour insecurities. they are not there to haunt you, but to show you where to heal."
"Anything that is 'wrong' with you started as a survival mechanism in childhood."
"Much of what we call personality is not a fixed set of traits, only coping mechanisms a person acquired in childhood."
"Self-acceptance does not mean self-admiration or even self-liking at every moment of our lives, but tolerance for all our emotions, including those that make us feel uncomfortable"
"The essence of trauma is disconnection from the self. The trauma is that very separation from the body and emotions. The essence of healing is not just uncovering one's past, but reconnecting with onself in the present moment"
"Everything you judge about yourself,
served a purpose at the time "
"Safety is not the absence of thread.
It's the presence of connection "
mijn leerproces
Het heeft lang geduurd voor ik een goede verstandhouding met mijn sensitieve lichaam kreeg. Mijn lijf kon zo sterk reageren, dat ik het als stoorzender kon ervaren. Waarom had ik zulke heftige fysieke reacties? Waarom kreeg ik buikpijn in situaties waarvan ik vond dat ze niet eng of spannend mochten zijn? Waarom kon onzekerheid mij zo overvallen? Of weerstand? Waar kwam die angst om door de mand te vallen toch vandaan? Die was misplaatst. Ik schaamde me ervoor. Daar wilde ik vanaf. Dat was kinderachtig.
Ik begreep wel dat ik getriggerd werd. Ik begreep ook wel waar het vandaan kwam. Dan moest het daarmee toch 'over' zijn? Dat gebeurde niet. Mentaal iets begrijpen hoeft niet te betekenen dat er fysiek iets verandert. Meestal niet zelfs.
Pas toen ik die gevoelens en sensaties accepteerde en ze echt toe liet, kon ik vrienden met mezelf worden. Ik had in mijn jeugd sommige gevoelens diep weggestopt. Ik had ze als het ware geparkeerd voor later. Toen het eenmaal 'later' was, was ik vergeten dat ze er waren. Ik wilde niet dat ze er waren want ze waren ontstaan in 'onbelangrijke' gebeurtenissen. Dat mocht geen naam hebben. Maar de gevoelens staken de kop op. Ze vroegen alsnog om de aandacht die ze nodig hadden. Mijn jonge ik vroeg om mijn liefde en erkenning.
Destijds had ik me zo goed aan de verwachtingen aangepast dat ik de verbinding met mezelf vaak kwijt was. Ik wist precies hoe iets hoorde te zijn en wat ik hóórde te voelen. Niet wat ik echt voelde. Niet wie ik zelf was. Diep van binnen droeg ik de overtuiging dat het niet goed was zoals ik was.
Natuurlijk is er nog wel eens spanning in mijn lijf. Nu reageer ik anders. Ik zie het als een signaal, luister en open mijn hart. Ik verzacht. De bevriezing kan smelten. Ik laat de levensstroom toe.
"People have two needs:
authenticity and attachment.
When authenticity threatens attachment, attachment trumps authenticity"
De behoefte om zich te verbinden met anderen, liefde te ontvangen en zich te hechten aan mensen is zo sterk bij een kind, dat het altijd voor hechting zal kiezen. Ook als dat ten koste gaat van zijn eigenheid.
Coaching
een liefdevolle relatie met jezelf
Mijn coaching is erop gericht een liefdevolle relatie met jezelf aan te gaan. Ben je klaar om in je kracht te staan en de oude verhalen bloot te leggen die al zo lang leidden tot bijv zelfsabotage, uitstelgedrag, zelfkritiek, je klein of groot maken, je overschreeuwen of je inhouden? Ben je bereid je weggestopte gevoelens te verkennen? Ben je klaar om je zelfbeeld te veranderen en zowel je pijn als je je grootsheid te omarmen? Verlang je naar een leven vol zelfvertrouwen, vitaliteit, moed en liefde? Heb je zin om nieuwe stappen te zetten, je grenzen en wensen in acht te nemen en het leven te leiden waarvoor je geboren bent? Het is tijd om je wonden te helen en het wonder te zijn dat je bent!
online trainingen (in ontwikkeling)
Angst om door de mand te vallen
Als je last hebt van de angst om door de mand te vallen, word je vaak overvallen door het gevoel dat je niet goed genoeg bent en dat 'ze' er op een dag achter zullen komen. Het is ook wel bekend onder de naam bedriegerscomplex of onder de Engelse benaming 'imposter syndrome'.
Het gevoel dat je een bedrieger bent, kan sluimeren op de achtergrond van je bestaan. Dan lijkt het verdwenen. Je hebt rust en zelfvertrouwen. Onverwacht duikt het dan weer op. Terwijl je weet dat het niet waar is. Je bént goed in je werk. Je bént een leuk mens.
Wat is dat toch? Hoe laat je dat los?
NB testers gevraagd
Wil je de online training uittesten en mij feedback geven, wees welkom. Stuur me een berichtje
In je kracht blijven bij triggers
Gaat er wel eens een dag voorbij waarop je niet getriggerd wordt? Het gebeurt gewoon. Je ergert je. Je voelt je niet gezien of gehoord. Je wordt geraakt door de toon, de houding, de woorden van iemand. Of door gedrag. Je haalt uit of klapt dicht. Je krijgt pijn in je buik. Er ontstaat ruzie. Het lijkt de schuld van je partner, een familielid of je collega.
Maar jij bent getriggerd. Jij staat niet neutraal tegenover dat gedrag. Je schiet uit je slof, ook al wil je je beheersen. Je trekt je wéér terug, ook al zou je wel anders willen.
Je reactie lijkt je te overkomen. Je kiest er niet voor. Je automatische piloot is actief. Jij hebt een gevoeligheid rond dit thema. Je zou kunnen zeggen: een oude wond. Die wond kan je helen.
Je kan leren om in je kracht te blijven. Of in ieder geval om
weer (wat sneller) terug te komen bij jezelf.