top of page
compassionate inquiry

Compassionate Inquiry  (CI)

Compassionate Inquiry is de methode van dr Gabor Maté.

Misschien ken je Gabor Maté van filmpjes op Youtube of van zijn boeken.

Hij is een expert in het helen van de effecten van trauma op je leven. Als arts heeft hij een scherp inzicht ontwikkeld in de samenhang tussen lichaam (ziekte), overtuigingen en emoties.

 

Hij constateerde dat de meeste mensen hun hele leven bezig zijn om hun emotionele pijn te vermijden. Die pijn is er al. Dat is vaak pijn die je in je jeugd hebt gevoeld. Die zit al in je cellen. 

 

Dé manier om pijn niet te voelen, is afleiding zoeken. Afleiding kan je vinden in alle soorten verslavingen. Je kan verslaafd zijn aan middelen. Dan ga je emo-eten, snoepen, drinken, roken, slikken enz. Die gewoonte kan al jong zijn ontstaan. Snoepjes als beloning of troost bijv. verslavingen zijn er altijd op gericht je pijn niet te voelen.

 

Je kan ook verslaafd zijn aan bepaald gedrag: jezelf bewijzen, hard werken, anderen pleasen, je best doen, helpen, aardig zijn. Dat soort verslavend gedrag is erop gericht om erkenning te vinden. Of liefde. Op zijn minst aandacht. 

Als kind ben je daar waarschijnlijk al mee begonnen. Ieder kind heeft liefde nodig. Ieder kind wil gezien en gehoord worden. Ieder kind wil aandacht. Als kind pas je je dus aan aan wat er scoort bij jouw ouders of opvoeders. En als je niet kan scoren, zal je gedrag ontwikkelen dat de kans op straf en afwijzing verkleint.

 

Dat is zelfbescherming. Dat zijn je 'coping mechanismen'. Jouw manier om voor jezelf te zorgen. Dat zijn patronen waar je later waarschijnlijk last van krijgt. Dat gedrag gaat je belemmeren omdat je er niet voor kan kiezen. Het overkomt je steeds. Het lijkt je karakter.

Jong geleerd, oud gedaan. je zou ook kunnen zeggen: jong geleerd, later moeilijk afgeleerd.  

Want als je je als kind bijv graag terug trekt en onzichtbaar maakt, wordt het later in het leven lastig om je te profileren en ruimte in te nemen. Je lichaam 'durft' dat niet. Je hebt een automatische piloot ontwikkeld die ervoor zorgt dat je toch nog maar even de kat uit de boom kijkt en afwacht of het wel veilig is. 

Of je blijft vechten, ook als dat meer schade oplevert dan je lief is. Je houdt mensen op een afstand, ook al wil je verbinding. Je lichaam staat dan continu op scherp - klaar om aan te vallen of te verdedigen.

 

Je lichaam speelt een grote rol in alle soorten verslavingen. Het lijkt een eigen wil te hebben. 

  • Je hand schenkt dat glas in, terwijl je dat niet van plan was. Je mond neemt een slok. 

  • Je schouders krimpen in elkaar om gevaar af te weren, terwijl jij dapper overeind wil blijven staan

  • Je buik krimpt ineen van spanning, terwijl je hoofd alles onder controle denkt te hebben.

Onbewuste overtuigingen spelen ook een grote rol in je leven. Als je als kind niet de aandacht en liefde krijgt die je nodig hebt, kan je gaan ervaren dat je kennelijk geen liefde waard bent. "Ik ben niet goed. Ik moet anders zijn. Ik ben waardeloos." Het is pijnlijk om dat te denken, dus je 'vergeet' dat zo'n gedachte een motief in je leven wordt. Het zet je echter aan tot acties.  "Ik ben waardeloos dus ik zal het maar  niet proberen." Je lichaam en je onbewuste overtuigingen vormen vaak samen een team dat samenspant tegen jouw wensen en bewuste intenties.

Gabor Maté heeft heel goed gezien hoe veel gewoontes en gedragingen die vandaag de dag voor problemen in je leven zorgen, hun wortels hebben in oude zelfbescherming.  Ze kunnen wel met wilskracht worden aangepakt, maar eigenlijk hebben ze liefde nodig, Liefde of compassie.

Met de methode Compassionate Inquiry methode  kan je de moed, de kracht en de zelfliefde doet vinden om patronen los te laten die je belemmeren. Dat kan gaan om vastzittende overtuigingen, gedrag of gevoelens waar je mee vergroeid lijkt te zijn, zoals bijv schaamte of onzekerheid.

De aanpak is compassie. Je gaat compassie voelen voor die jonge versie van jou die het patroon destijds in het leven riep.  Je gaat ervaren dat je het zelfbeeld waar je nu last van hebt al op jonge leeftijd ontwikkelde. Je schiet niet in zelfmedelijden, maar je geeft liefde aan de gewonde delen van jezelf. Je gaat die delen accepteren en alsnog geven wat de jongere jij nodig had/ heeft. Je geeft de liefdevolle aandacht die je gemist hebt in de tijd dat je gewoonten zich ontwikkelden. All you need is love.

Liefdevolle aandacht brengt transformatie tot stand. Je komt in je kracht en bij je oorspronkelijke heelheid. Verandering ontstaat dan van binnenuit. 

Ik heb Compassionate Inquiry vertaald als liefdevol zelfonderzoek. Het staat voor de bereidheid jezelf te bevragen. Dat kan je alleen doen, maar het is doeltreffender in een veilige liefdevolle bedding. Ik kan je helpen je eigen antwoorden te vinden.

Citaten

 Gabor Maté

"Knowing oneself comes from attending with compassionate curiosity to what is happening within."

"Pay attention to your insecurities. they are not there to haunt you, but to show you where to heal."

"Anything that is 'wrong' with you started as a survival mechanism in childhood."

"Much of what we call personality is not a fixed set of traits, only coping mechanisms a person acquired in childhood."

"Self-acceptance does not mean self-admiration or even self-liking at every moment of our lives, but tolerance for all our emotions, including those that make us feel uncomfortable"

"The essence of trauma is disconnection from the self. The trauma is that very separation from the body and emotions. The essence of healing is not just uncovering one's past, but reconnecting with onself in the present moment"

"Everything you judge about yourself,

served a purpose at the time "

"Safety is not the absence of thread.

It's the presence of connection "

boek Gabor Maté
Boek Gabor Maté
wanneer-je-lichaam-nee-zegt.jpg
boek Gabor Maté
"People have two needs:
authenticity and attachment. 
When authenticity threatens attachment, attachment trumps authenticity"

De behoefte om zich te verbinden met anderen, liefde te ontvangen en zich te hechten aan mensen is zo sterk bij een kind, dat het altijd voor hechting zal kiezen. Ook als dat ten koste gaat van zijn eigenheid.

DSCN2170.JPG
20220109_162253-PANO_edited.jpg

je kan me bellen

06-30966755

je kan me mailen

je kan me volgen

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
bottom of page