Grip op je triggers
"Een trigger is (letterlijk) de trekker van een geweer. Als de trekker van een ongeladen wapen wordt overgehaald, gebeurt er niets. Als jij lading bij je draagt, volgt er een schot of explosie. Welke lading draag jij bij je?
Dr. Gabor Maté
Het is altijd een intense ervaring om getriggerd te zijn. Je ‘weet’ dat er niets schokkends is gebeurd, maar je gevoelens zijn sterk. Ze zijn eigenlijk te heftig voor de situatie. Je partner heeft weer niet opgeruimd. Een collega heeft iets op een bepaalde toon gezegd. Je kind werkt niet mee. Het is vaak een druppel die de emmer doet overlopen. Jij reageert als door een wesp gestoken. Je emoties gaan alle kanten op. Je explodeert. Of je implodeert (dan doe je niet meer mee en trek je je terug op een fysiek en/of emotioneel onbereikbare plaats).
Die lading heeft zich opgebouwd in vergelijkbare situaties – de andere druppels in de emmer. Soms betreft dat situaties met diezelfde persoon. Maar de bron ligt eigenlijk altijd in een veel verder verleden. Vaak zelfs in situaties die je je niet eens kan herinneren. Dat wil zeggen – jij herinnert ze niet met je gewone geheugen. Maar jij hebt ze meegemaakt dus je lichaam ‘herinnert’ ze zich nog wel. Die herinnering zit opgeslagen in je cellen. Je reptielenbrein (het niet cognitieve, instinctieve deel van je hersenen) legt een link tussen het heden en je verleden. De emoties die je al heel lang hebt genegeerd komen op eens allemaal naar buiten. Je zelfbeheersing werkt niet meer.
​​​
Grip hebben op je triggers, betekent een enorme transformatie in je leven. Je emoties overkomen je niet meer. Niet meer iedereen kan op je knoppen drukken (in het Engels zeggen ze zo herkenbaar 'to push your buttons'). Je bent niet meer 'het slachtoffer' van hoe je lichaam nu eenmaal reageert. Je hebt je reacties steeds meer in eigen hand.
​
Je kan zelf schakelen. Natuurlijk herken je dat je geraakt wordt, dat je gevoelig bent op een bepaald terrein of in een bepaalde context. Je voelt de emotie, maar je bent er niet meer aan overgeleverd.
En... de ander heeft niet meer de schuld. Het hoeft niet tot conflict te leiden.
​
Grip op je triggers vraagt een open nieuwsgierige houding. En geduld.
Doe je mee? ​​​​​​​​